İş Kanunu madde 11 esaslı neden?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 11. maddesi, belirli süreli iş sözleşmelerinin önemli bir sebep olmadıkça ancak bir defa (zincirleme) yapılabileceğini hükme bağlayarak belli bir koruma sağlamayı amaçlamaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu 12 maddesi nedir?
“Madde 12: Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi, salt belirli süreli bir iş sözleşmesi olmasından dolayı, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiden farklı işleme tabi tutulamaz; ancak bu ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkça.
4857 İş Kanunu neyi kapsar?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
İş Kanunu 11 madde nedir?
Madde 11 – İş ilişkisi belirli bir süre için yapılmamış olsa dahi sözleşmenin belirsiz süreli olduğu kabul edilir.
Haksız fesihte hangi tazminatlar?
İşveren tarafından haksız fesih İşveren, haklı bir neden olmaksızın iş sözleşmesini feshederse, çalışan, iş güvencesi kapsamında olmak kaydıyla, fesih tazminatı, kıdem tazminatı ve işe iade davası açabilir. İş güvencesi kapsamı dışında kalan iş sözleşmelerinde ise çalışan, fesih tazminatı, kıdem tazminatı ve haksız kıdem tazminatı talep edebilir.
4857 sayılı iş kanunu 13 madde nedir?
Madde 13 – İşçinin normal haftalık çalışma saatinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan emsal işçiye göre önemli ölçüde az olduğu tespit edilirse sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir.
4857 sayılı iş kanunu 10 maddesi nedir?
Madde 10 – (1) Yurt dışında Türkiye için kamu görevi veya hizmeti yürüten ve bu görev dolayısıyla bir suç işleyen kişi, bu fiilden dolayı başka bir ülkede mahkûm edilmiş olsa bile, Türkiye’de tekrar yargılanır.
4857 sayılı iş kanunu 15 maddesi nedir?
“MADDE 15. – Taraflar iş sözleşmesine deneme süresi koymuşlarsa, bu sürenin süresi iki ayı geçemez. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmesiyle en fazla dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içerisinde taraflar iş sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilirler.
4857 sayılı iş kanuna kimler tabi?
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
4857 sayılı İş Kanunu 7 maddesi nedir?
MADDE 7 – Belirli süreli iş ilişkisi, özel iş ve işçi bulma kurumu aracılığıyla veya işyeri içinde veya aynı şirketler topluluğuna ait başka bir işyerinde görevlendirilmek suretiyle kurulabilir.
4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?
Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.
2024 işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024
İşçinin haklı fesih sebepleri nelerdir?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?
Yukarıda belirtildiği gibi, kendisine verilen görevleri yerine getirmemekte ısrar eden bir çalışan haklı nedenle işten çıkarılabilir. Bir çalışan bu şekilde işten çıkarıldığında, fesih haklı nedenledir ve işverenin lehinedir.
Iş sözleşmesinde esaslı neden nedir?
Esas sebep, taraflar arasındaki sözleşmenin kurulmasının sebebi olabileceği gibi başka bir sebep de olabilir. Esas sebep varsa, belirli süreli iş sözleşmesinin uzatılması sözleşmenin sürekli hale gelmesi sonucunu doğurmaz. Ancak bu hüküm kötüye kullanılmamalıdır.
Zincirleme iş sözleşmesi esaslı neden?
Zincirleme iş sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler ilk olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer almıştır. İş Kanunu’nun 11. maddesine göre “Belirli süreli iş sözleşmesi, önemli bir sebep olmadıkça üst üste (zincirleme) birden fazla yapılamaz.” Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.
Işyerinde esaslı değişiklik nedir?
[1] Çalışma koşullarında köklü değişiklik, işçinin durumunu ağırlaştıran ve işçinin hakkaniyet kuralları çerçevesinde kabul etmek zorunda olmadığı değişikliklerdir. [2] Çalışma koşullarında köklü değişikliklerin uygulanması, İş Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca özel bir usule tabidir.
Belirli süreli sözleşmelerde objektif neden?
Belirli süreli iş sözleşmesi; İşin bitim noktasının sözleşmenin yapıldığı anda bilindiği veya öngörülebildiği sözleşmelerdir. Başka bir deyişle, objektif neden, işin belirli bir zaman diliminde devam etmesi ve sözleşme konusu işin belirli bir zaman diliminde tamamlanacağının bilinmesidir.