Çağdaş Türk Dili Nedir?
Çağdaş Türk lehçeleri; Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Tatarca, Başkurtça, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesi olarak bilinmektedir.
Modern Türkçe Dönemi Nedir?
ÇAĞDAŞ TÜRK DÖNEMİ 20. yüzyıldan itibaren bütün Türk coğrafyasında var olmuş ve günümüzde de varlığını sürdüren Türk dilidir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de geniş bir coğrafyada oldukça etkin bir varlığı bulunan Türkçe, yirmiye yakın yazı diliyle varlığını sürdürmektedir.
Türkçe gelişim dönemleri nelerdir?
Ana Altay Dönemi: Türk dilinin tarihindeki en eski dönem “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlılar Dönemi (XI-XII. yüzyıllar) … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI. … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV. yüzyıllar)) .. Kıpçak Türkçesi Dönemi (XIII-XVI. yüzyıllar) … Çağdaş Türk Dönemi.
Çağdaş Türkiye Türkçesi nedir?
Türkiye’nin Türk coğrafyası, çağdaş yazılı Türk dillerinden biri olan Türkçe-Türkçe’nin, yazılı dili ve lehçeleriyle kullanıldığı coğrafi alandır. Bu alan dünyanın orta kısmı olarak düşünülebilir. Bu alan genel olarak Kafkasya’dan Hazar Denizi’nin batısından Balkanlar’a kadar olan coğrafi alanı içerir.
Çağdaş Türkçe hangi dönem?
3- Çağdaş Türkiye Türkçesi (Çağdaş Türk Çağı): Batı Türkçesinin günümüzdeki dönemi, 20. yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî dilidir.
Çağdaş Türkçe mi?
Çağdaş kelimesi Türkçe kökenli olup doğrudan Türkçe “çağ” kelimesinden türemiştir.
Türkçenin gelişim dönemleri nelerdir 4 sınıf?
Tekin ve Ölmez, Türk dilinin tarihî dönemlerini şöyle sıralamışlardır: Erken Türkçe dönemi (başlangıçtan günümüze kadar), Proto-Bulgar ve Proto-Türkçe dönemi (1.-6. yüzyıllar), Erken Türkçe ve Eski Bulgarca dönemi (6.-11. yüzyıllar), Orta Türkçe ve Orta Bulgarca dönemi (11.-16. yüzyıllar), Yeni Türkçe ve Çuvaşça dönemi (16. yüzyıl).
Türkiye Türkçesi hangi dönemde gelişmiştir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Orta Türkçe dönemi nedir?
Orta Türkçe dönemi, Eski Türkçe ile Yeni Türkçe arasındaki geçiş dönemidir. Bu dönemde yazılan eserlerin dil yapısı Eski Türkçenin devamıdır. Eski Türkçe yazı dilinden gelişen Karahanlı Türkçesi, İslami Orta Asya Türk yazı dilinin ilk evresini temsil eder.
Kuzey Türkçe’nin çağdaş kolları nelerdir?
Kuzeydoğu Türkçesinin çağdaş kolları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçesi; Batı Türkçesinin çağdaş kolları ise Azerbaycan Türkçesi, Türkmence, Gagavuz ve Türkiye Türkçesidir.
Ilk Türkçe dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. Orhun Türkçesinin kesin tarihlerle tarihlendirilebilen ilk belgesi olan VIII. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten silindiği açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılması sonucu ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Çağdaş Türk dilleri nelerdir?
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurca, Gagavuzca, Karakalpak, Kumuk, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvanca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Çağdaş Türk Edebiyatı ne demek?
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı, özellikle Orta Asya coğrafyasında geniş bir coğrafyada yaşayan Türk topluluklarının lehçelerini, edebi ve kültürel birikimlerini inceleyen ve öğreten bir anabilim dalıdır.
Modern Türkçenin başlangıcı kabul edilen olay nedir?
Dil Devrimi, Türkçeyi Arapça ve Farsça kökenli sözcük ve dilbilgisi kurallarından arındırıp, Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak millî dili olarak yazı ve konuşma dili haline getirmek amacıyla 12 Temmuz 1932’de başlatılan devrimdir.
Çağdaş Türk Dili ve Lehçeleri mezunu ne iş yapar?
Mezunlar; Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, basın-yayın kuruluşlarında yazarlık veya editörlük yapabilirler veya üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi gibi pozisyonlarda görev alabilirler.
Çağdaş Türk Dili dergisi kimin?
Türkiye’nin en ücra köşelerindeki edebiyat ve Türkçe öğretmenleri ve aydınlarına ulaşabilen sayılı dergilerden biridir. Derginin sahibi ve sorumlu yönetmeni Dil Derneği adına Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, baş editörü ve sorumlu yazı işleri müdürü ise Ertuğrul Özüaydın’dır.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları hangi dersler var?
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nde Türkçe, tarihi Türk lehçeleri ve çağdaş Türk yazı dilleri (Azerbaycan, Türkmence, Kazakça, Kırgızca, Başkurtça, Tatarca, Özbekçe, Uygurca, Hakasça, Tuvaca, Altayca, Sahaca) konuşma, anlama ve yazma düzeyinde incelenmekte, edebiyatları öğretilmekte ve bu alanlarda uzmanlar yetiştirilmektedir.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları hangi diller var?
Bölümümüzde 1992-1993 eğitim-öğretim yılından itibaren Azerbaycan Türkçesi, Türkmence, Özbek Türkçesi, Uygurca, Kırgızca, Kazakça, Hakasça, Çuvaşça ve Karaçay-Malkarca dilleri uzmanlar tarafından öğretilmektedir.