Domates her yerde yetişir mi?
Güneşi seven bir bitki olan domates, iyi drene edilmiş topraklarda ve yeterli sulama ile sağlıklı bir şekilde büyür. Bu nedenle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde, özellikle Güney Avrupa, Orta Doğu ve Amerika’nın bazı eyaletlerinde başarıyla yetiştirilir.
Domates hangi bölgelerde yetişir?
Türkiye’de domatesler genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarında dağılmıştır. Bu bölgelerin dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemizde domates yetiştiriciliğinde Antalya ili yaklaşık %20,6 ile ilk sırada yer almaktadır. Ardından %0,2 ile Bursa ve %7,8 ile İzmir gelmektedir.
Domates ağacı hangi iklimde yetişir?
İKLİM GEREKLİLİKLERİ: Domatesler sıcak ve ılıman iklimlerin sebzeleridir. Büyüme döneminde sıcaklık sıfırın altına (-2,-3 ºC) düşerse bitki tamamen ölür. Fideler dışarıya dikilmeden önce geç ilkbahar donları geçmiş olmalıdır. Domatesler genellikle gece ile gündüz arasında 6 °C ila 8 °C’lik bir fark gerektirir.
Muğla’da domates yetişir mi?
MUĞLA İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER İlimiz nüfus bakımından 24. sırada yer almaktadır. Tarımsal üretim yıldan yıla değişmekle birlikte ilin en önemli tarım ürünleri zeytin, sera domatesi, turunçgiller, çam balı, badem, nar ve su ürünleridir.
Domates her toprakta yetişir mi?
Domatesler toprak konusunda seçici sayılmazlar. Domatesler iklim koşullarının uygun olduğu hemen hemen her toprakta yetiştirilebilir. Domatesler tuzluluk içermeyen ve iyi hava ve su tutma kapasitesine sahip derin topraklarda daha verimlidir. Domatesler hem kumlu toprakta hem de hafif tınlı toprakta yetiştirilebilir.
Domatesin anavatanı neresi?
Domatesin anavatanı Peru, ekvatoral ve Güney Amerika ülkeleridir. Domatesler ilk olarak Meksikalılar tarafından yetiştirilmiş ve Yeni Dünya’nın keşfinden sonra Amerika’dan Avrupa’ya ve dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştır. Yetiştirme ülkemizde 20. yüzyılın başlarında Adana’da başlamıştır.
Domates güneşi sever mi?
%70 nem idealdir. Bitkiler en az 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalan yerlerde yetiştirilmelidir. Zayıf aydınlatma koşullarında, meyve üretiminde güçlü bir düşüş gözlemlenir. Domates poleni 10 ila 15 °C arasında sağlıklı bir şekilde çimlenebilir ve döllenebilir, ancak daha düşük sıcaklıklarda meyve tutumu azalır.
Türkiye’nin en iyi domatesi nerede yetişiyor?
Avrupa’nın en lezzetli domatesi Tekirdağ’da yetişir. Türkiye’de yetiştirilen domateslerin, ideal ışık ve sıcaklık gibi uygun iklim koşulları nedeniyle Avrupa’da yetiştirilenlerden daha lezzetli olduğu bulunmuştur.
Domatesi ilk kim buldu?
Güney Amerika’ya özgü olan domates, Aztekler tarafından And Dağları’nda keşfedildi. “Dünya turu” 16. yüzyılda İspanyolların Meksika’yı işgal etmesiyle başladı.
Domates yetiştirmek için hangi toprak çeşidi uygundur?
Toprak gereksinimleri: Domatesler seçici olmasa da, filtreleme, humus ve organik madde açısından zengin ve iyi su tutma kapasitesine sahip tınlı toprakları severler. Kumlu tınlı topraklarda erken olgunlaşır.
Kışın domates yetişir mi?
Büyüme evresinde sıcaklık -2°C’ye düşerse bitki tamamen zarar görür. Sıcaklık 14°C’nin altına düşerse olgunlaşma gecikir ve verim düşer. Domates bitkilerinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22 ila 26 °C arasıdır.
Erkek ve dişi domates nasıl anlaşılır?
Peki dişi domatesi nasıl tanırız? Beş yapraklı domatesimiz erkektir. Altı yapraklı domatesimiz dişidir. Yani domates alırken altı yapraklı domatesi seçerseniz çok daha lezzetli bir domates yersiniz.
Konyada domates yetişir mi?
Özet: Konya ili Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Halkapınar ilçeleri sebze üretim miktarları açısından incelendiğinde; domates, havuç, kavun, karpuz, soğan, sarımsak ve çerezlik kabak türlerinin bölgenin sebze potansiyelini temsil ettiği ortaya çıkmaktadır.
Muğla’da en iyi ne yetişir?
Muğla’nın en iyi elmaları ve üzümleri seçildi.
Antalyada domates yetişir mi?
Antalya. Domatesin en çok yetiştirildiği yerlerden biri olan Antalya’nın %40’ı seracılık için uygundur. Verimliliği 10 derecenin altına düşen domates yetiştiriciliği, yıllık ortalama sıcaklığın 22 derece olduğu Antalya bölgesinde yapılmaktadır.
Domates soğuğa dayanıklı mıdır?
Domates, sıcak ve ılıman iklimlere ait bir sebzedir. Sıcaklık gündüzleri 17–26 °C, geceleri ise 14–18 °C’dir. Sıcaklık -2 °C’ye düşerse bitki tamamen zarar görür. 10˚C’nin altındaki ve 30˚C’nin üzerindeki sıcaklıklarda tozlaşma ve döllenme sorunları yaşanır ve meyve tutunamaz.
Domates serası nasıl olmalı?
Bu çalışmalar için sera tabanı iyi tırmıklanmalı ve zemin düzeltilmelidir. Andallar tabandan 15-20 cm. yükseklikte ve 60-70 cm. genişliğinde hazırlanmalıdır. İki andal arasında 90-100 cm. Çukur yolu bırakılmalıdır. Kenarlardaki andallar ile sera örtüsü arasında en az 25-30 cm mesafe olmalıdır. Uzanma mesafesi olmalıdır.
Domates yetiştirmek için hangi toprak çeşidi uygundur?
Toprak gereksinimleri: Domatesler seçici olmasa da, filtreleme, humus ve organik madde açısından zengin ve iyi su tutma kapasitesine sahip tınlı toprakları severler. Kumlu tınlı topraklarda erken olgunlaşır.
Domates yetiştirmek zor mu?
Gerekli koşullar sağlandığında domates yetiştirmek oldukça kolaydır. Domates fidelerinin toprağa ekilmesi ve yeterli güneş ışığı, sıcaklık ve nem sağlandıktan sonra gelişimini ve meyve vermesini gözlemleyebilirsiniz.