Hangi cezayı alanlar memur olamaz?
Kasıtlı suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezası ile cezalandırılma, kamu hizmetine girmenin önünde bir engel teşkil eder. Ancak aynı kanun dikkate alındığında, bir yıldan az hapis cezasının memur olarak çalışmaya engel olmadığı açıktır.
Hangi suçlarda memur olunmaz?
Kamu hizmetine engel teşkil eden mahkûmiyetler: 1) Zimmet, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûmiyet bulunmaması gibi suçlar.
Para cezasına çevrilen suçlar memuriyete engel mi?
Para cezası esas itibariyle mahkemenin hükümlüye kanunla belirlenen miktarlar dahilinde devlet hazinesine ödeme kararıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre para cezası veya para cezasına çevrilen hapis cezaları kamu hizmetine engel teşkil etmez.
Memuriyete engel katalog suçlar nelerdir?
Kamu hizmetini engelleme suçları: zimmet, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma.
Hapse giren kişi memur olabilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun açıklamasına göre, kasıtlı bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar ile maddede sayılan suçlardan mahkûm olanlar, affa uğramış olsalar bile, hapis cezasının süresi ne olursa olsun, memur olamayacaklar.
Yüz kızartıcı suç sicilden silinir mi?
Tüm kanunlarda ortak suçlar olduğu gibi, bazı özel kanunlarda sayılan suçlar bazı özel kanunlarda yer almamaktadır. Ağır suç olarak değerlendirilen suçlar sabıka kaydından silinmekte ancak arşiv kaydına alınmaktadır. Bu bakımdan sabıka kayıtları ve arşiv kayıtları birbirinden farklılık göstermektedir.
Kaç yıl ceza alan memurluktan atılır?
Hapis cezası ertelenen kişinin işlediği suç, kanunda özel olarak sayılan suçlardan olmasa bile, kasıtlı bir suçtan dolayı bir yıldan fazla hapis cezasına mahkûm olan kişi, memuriyet şartlarını taşımadığından memur olamaz. Bir yıldan az süreli mahkûmiyetler ise memuriyete engel teşkil etmez.
Uyuşturucu kullanan biri memur olabilir mi?
DEVLET SIRLARINA KARŞI SUÇLAR Yasama organı, kaçakçılığı kamu hizmetine engel teşkil eden bir suç olarak kabul etmiştir. 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibi Hakkındaki Kanun uyarınca işlenen suçlar kamu hizmetine engel teşkil etmektedir.
Adli sicili olan memur olabilir mi?
Suç Kayıtlarının Devlet Memurları Üzerindeki Etkisi Suç kayıtları genellikle devlet memurluğunu etkiler ve kişilerin devlet memuru olarak atanmasını veya mevcut devlet memurluğunu sürdürmesini zorlaştırabilir. Devlet memuru olarak çalışmanızı diskalifiye edebilecek suçlar arasında ciddi suçlar veya kötü bir suç kaydı yer alabilir.
Cezaevine girdi çıktı memuriyete engel mi?
Yukarıda anılan 48/A/5. maddeye göre, kasıtlı bir suçtan dolayı bir yıldan az hapis cezasına mahkûm olanların memuriyete atanmaları mümkün olmakla birlikte, madde metninde tek tek sayılan katalog suçlar nedeniyle bir güne kadar hapis cezasına mahkûm olmaları dahi memuriyete atanmayı engellemektedir.
Ceza verilmesine yer olmadığı memuriyete engel mi?
Ceza verilmemesi kararının sicile etkisi, sicile kaydedilmediği için ceza sicilinde gözükmemektedir. Dolayısıyla kamu hizmetine engel teşkil etmemektedir.
5 yıl denetimli serbestlik memurluğa engel mi?
Başka bir ifadeyle, denetimli serbestlik süresinin bitiminden sonra ihraç kararı verildiği ve ihraç kararı bir mahkûmiyet oluşturmadığı için, beş yıl sonunda kasıtlı bir suç işlenmediği takdirde ihraç kararı kamu hizmetine engel teşkil etmemektedir.
Hangi suçlar devlet memuru olmaya engel?
Kamu görevlisinin görevine engel olma suçları arasında; zimmet, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, bir eylemin ifasını manipüle etme ve suç sonucu kara para aklama suçları yer almaktadır.
Hangi suçlardan dolayı memur olununamaz?
– 48 inci maddede sayılan suçlardan veya kasten işlenen suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olan kimse, kamu görevinden çıkarılır. – Kamu görevinden çıkarılan memurlar, 657 sayılı Kanunun 98 inci maddesinin (b) bendi gereğince görevden çıkarılır.
Zina devlet memurluğunda suç mudur?
Zina suçu Devlet Memurluğu Kanunu’nda ayıp bir suç olarak sayılmamaktadır. Diğer yasal maddelerde böyle bir suç tanımı yoktur.
Hangi durumlarda memurluktan atılır?
Madde hükmü gayet açıktır. Adaylık süresi içinde (aynı kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre bu süre en az 1, en çok 2 yıl olabilir) başarısız olanlar ve adaylık süresi içinde kamu hizmetiyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanlar, adaylıklarının kamu hizmetinden çıkarılmasına karar verilir.
Devlet memurluğu hangi durumlarda sona erer?
Kamu hizmetinin sona erme nedenleri nelerdir? Memurluk için yeterliliğin bulunmaması.
Düşmüş dava memuriyete engel mi?
Yukarıda belirtilen nedenlerle yürürlükten kaldırılan HAGB kararının memurlar üzerindeki etkileri memurlar açısından engel teşkil etmez.
Memurun alabileceği en ağır cezalar nelerdir?
Kanunda memurlara verilecek disiplin cezaları durumun niteliğine ve ağırlığına göre değişmekte olup; uyarma, kınama, maaş indirimi, görevde ilerlemenin durdurulması ve kamu görevinden çıkarma olmak üzere beş çeşittir.